Our service is temporarily unavailable, we will be back soon!
Komentari
Kategorije

Zašto je vaping bolji od pušenja

Posted by Sasa 14/01/2016 0 Comment(s)

Vaporizacija (isparavanje) je tehnika za izbegavanje iritantnih respiratornih toksina u dimu marihuane, zagrevanjem kanabisa na temperaturu na kojoj psihoaktivni sastojci isparavaju bez sagorevanja.

 

Laboratorijske studije u Kaliforniji (NORML i MAPS) potvrđuju da se vaporajzeri mogu efikasno snabdeti kanabinoidima, dok istovremeno eliminišu ili drastično smanjuju druge toksine iz dima. Kao i duvan, dim marihuane sadrži toksine za koje je poznato da mogu biti štetni po respiratorni sistem. Među njima su karcenogeni polinuklearni aromatični ugljovodonici, glavni „sumnjivac“ kod kancera povezanih s pušenjem. Ovi toksini su nusproizvod sagorevanja, odvojeni od farmaceutski aktivnih sastojaka marihuane, poznatijih kao kanabinoidi, koji uključuju THC. Iako ne postoji dokaz da pušenje marihuane prouzrokuje rak, hronični pušači marihuane imaju povećan rizik od bronhitisa i respiratornih infekcija.

 

Respiratorna oboljenja usled pušenja su osnovna mana marihuane. Vapojzeri za kanabis su dizajnirani tako da dozvoljavaju udisanje aktivnih kanabinoida uz izbegavanje štetnih toksina iz dima. To se postiže zagrevanjem kanabisa do 180*C - 200*C, tek ispod tačke sagorevanja kada se proizvodi dim. Na ovoj tački, THC i ostali medicinski aktivni kanabinoidi se ispuštaju uz malo ili ni malo karcenogenih materija i mučnih gasova koji se nalaze u dimu. Mnogi pacijenti koji koriste medicinsku marihuanu koje iritira pušenje, dobijaju efektivno olakšanje inhalirajući kroz vaporajzer. Korisnicima koji su zabrinuti za zdravlje respiratornog sistema se preporučuje korišćenje vaporajzera. Alternativne sprave, „waterpipe“, ne eliminišu efikasno štetne materije. Pogledajte izveštaj o tome ovde.

 

Više o vaporajzerima

 

Vaporajzeri su fascinantno korisni, a prosečna osoba ne razume kako funkcionišu i zašto su tako dobra alatka. Najdirektniji negativni efekti kanabisa dolaze od udisanja dima kojem se pušač redovno izlaže, kao što je npr. iritacija dušnika, ali svako dugoročno izlaganje toplom dimu je neprirodno i stresno za pluća.

 

Vaporajzer funkcioniše tako što se kanabinoidi zagrevaju do temperature njihovog ključanja. Umesto da pupoljci sagorevaju i proizvode obilje dima, vaporajzer dehidrira pupoljke i primorava ih da oslobode kanabinoide bez sagorevanja i mešanja sa hemikalijama u vazduhu dok kiseonik gori.

 

Pojednostavljeno govoreći, vaporajzer eliminiše hemikalije koje su direktno povezane sa sagorevanjem pupoljaka. Važno je shvatiti da ove hemikalije ne potiču od same biljke; karcinogeni se emituju čak i iz bezazlenih stvari poput logorske vatre. Osnovna razlika je u tome što pacijenti i entuzijasti sebe izlažu dimu toliko učestalo da se dovode u rizik, a to se pogoršava zbog zamotavanja pupoljka u papir koji takođe emituje dodatne karcinogene. Hrana spravljena od kanabisa takođe eliminiše negativne efekte pušenja, ali vaporajzer daje efekat otprilike jednako brzo kao i pušenje.

 

Prednosti se nagomilavaju

 

Zdravstvene prednosti povezane sa vaporajzerima su značajne, ali postoje i mnoge druge koje ne bi trebalo da zaboravimo. Prvo, neprijatni nusproizvodi pušenja nestaju: nema potreba za pepeljarama, pupoljci se mogu jednostavno baciti kada se istroše njihova svojstva. Zapušene cevi na lulama postaju deo prošlosti, nagomilavanje smole nestaje, a na zubima nema mrlja od toplog dima.

 

Uzgred, miris koji se povezuje s pušenjem se znatno smanjuje. Ne eliminiše se u potpunosti, ali ne zaostaje tako dugo ili tako primetno kao dim, niti se širi. Ovo je fantastična prednost: da ostanete inkognito, ali i da se spreči da se miris dima uvuče u nameštaj, odeću, zavese i kosu. Prijatnija je i za one koji borave uz vas, jer nisu izloženi pasivnom pušenju ili neželjenim mirisima. Indirektna prednost je i to što se eliminiše opasnost od slučajnih požara kada ne upotrebljavate upaljač.

 

Finansijski mudar izbor

 

Konačno, bitan razlog da izaberete vaporajzer jeste i što je to neverovatno efikasniji metod od pušenja. Kada pušite, mnogo materije iz pupoljaka se rasprši u vazduh bez obzira da li ih udišete. Vatra gori sve dok ima snabdevanje „gorivom“ tj. materijala da se proširi. Ako kanabis gori 30% vremena tokom pušenja, dešavaju se znatni gubici. Vaporajzer čuva većinu sadržaja THC-a kanabisa.

 

Uporedimo vaporajzer od 200€ sa lulom. Pušač iz ovog primera je medicinski pacijent koji puši kanabis u vrednosti 20€ nedeljno da bi lečio svoju anksioznosti ili kliničku depresiju. Ukoliko je njegov vaporajzer 30% efikasniji od motanja pupoljaka u cigaretu, sačuvaće 6€ svake nedelje. To je 312€ uštede godišnje, što je više nego cena vaporajzera. Ovi modeli dugo traju, i nastavljaju s uštedama i posle godinu dana, a sami sebe isplate već nakon osam meseci.

 

Uz sve ove prednosti, očigledno je da je vaporajzer fantastičan izbor. I dok se ugled kanabisa širi svetom, sve više ljudi otkriva vaporajzere.

Leave a Comment