Our service is temporarily unavailable, we will be back soon!
Komentari
Kategorije

Šta je vaporizer (vaporajzer) ?

Posted by Sasa 14/01/2016 0 Comment(s)

Vaporizer (isparivač) je uređaj koji se koristi za zagrevanje aromatičnih mešavina u cilju stvaranja pare.

Iako koncept vaporizera postoji već decenijama, tek u poslednjih 15-ak godina se oni proizvode i prodaju u komercijalne svrhe. Danas, sve više se zna o koristima vaporizacije (isparavanja), stoga se broj i raznovrsnost ovih uređaja ubrzano povećava. Zbog toga je klasifikacija vaporizera prilično teška, međutim svaki vaporizer ima dve ključne komponente: izvor toplote i sistem prenosa.

 

 

Izvori toplote

 

Iako svi vaporizeri koriste jedan od tri načina kako bi  iskoristili toplotu kao primarni izvor, gotovo uvek imaju koristi od sekundarnih efekata jednog ili oba  preostala tipa. Primarni tipovi su:

 

Konvekcija radi tako što zagrejani vazduh protiče preko i kroz aromatične mešavine. Većina modernih vaporizera koristi konvekciju zato što zagreva mešavinu ujednačenije i efikasnije, i kontrola temperature je olakšana.

 

Kondukcija radi na principu direktnog kontakta aromatičnih mešavina sa grejnom površinom. Najraniji komercijalni vaporizeri koristili su kondukciju. Iako su pali u nemilost pojavom konvekcionih, neki moderni vaporizeri su ponovo oživeli kondukciju.

 

Radijacija radi na principu prenosa toplote korišćenjem energije koja se emituje kao elektromagnetne talase. Postoji nekoliko ovakvih vaporizera, a neki koriste zračenje kao dodatni izvor toplote.

 

Tipovi grejača

 

Većina grejača za kondukcione vaporizere je od metala, obično od nerđajućeg čelika, jer je inertan na temperaturi isparavanja. Površina grejača može biti čvrst metal ili graničnik. Prednost kod ovakvog tipa grejača je brzo zagrevanje i hlađenje. Neki koriste metalni blok umesto ploče, prednost ovoga je što se metalni blok ne ohladi odmah nakon što povlačite vazduh preko njega, ali samim tim je i sporije hlađenje.

 

Za konvekcione isparivače, najpopularniji grejač je keramika, opet zato što je keramika inertna na isparivajućim temperaturama. Keramičke grejalice se sporije zagrevaju, ali kada su vruće, one zadržavaju toplotu i minimiziraju hlađenje izazvane dolaznim vazduhom. Neki vaporizeri dopunjavaju keramički grejač sa nerđajućim čelikom ili drugim metalom koji deluje kao razmenjivač toplote, te dodatno stabilizuje temperaturu. Kao i metalni blokovi, ovi vaporizeri se hlade polako.

 

Neki vaporizeri koriste hromnikalnu (legura nikla, gvožđa i hroma) žicu umotanu oko staklene komore kao izvora toplote. Zbog toga što je ovakav dizajn osetljiv na hlađenje vazduha, ovaj grejač je kontrolisan od strane programiranog čipa, što mu daje potencijal pružanja najstabilnije temperature od svih drugih vrsta grejača.

 

Izvori napajanja

 

Električni

 

Većina električnih vaporizera ili ima kontrolu za postavljenje promenljive temperature ili su postavljeni na fiksnu temperaturu. Možemo da ih podelimo na još dve kategorije:

 

Utikač ili desktop

 

Ovi vaporizeri se često nazivaju desktop vaporizeri jer zahtevaju električnu utičnicu. Ovde može poslužiti kućno napajanje, ali vaporizeri ovog tipa mogu se uzeti i za kampovanja i ekskurzije pomoću adaptera za automobil i invertera.

 

Vaporizeri sa utikačem koriste mrežni transformator jer grejači zahtevaju jednosmernu struju. Možete koristiti napajanje sa promenljivom voltažom za promenu radne temperature, ali to nije uobičajeno i može biti opasno.

 

Napajanje na bateriju

 

Ovi vaporizeri imaju za cilj da budu prenosivi, što znači da su jednostavni za nošenje i korišćenje bez potrebe uključivanja u struju. Većina, ali ne svi, mogu biti lako ubačeni u džep. Baterije koje se koriste su punjive, ali postoje različiti tipovi:

 

NiMH i LiPo

 

Ove baterije se mogu ukloniti i lako zameniti . One se obično pune tako što se koristi spoljni punjač. Pošto je njihov kapacitet ograničen a isparavanje zahteva visoku toplotu, one se brzo isprazne. Neki korisnici ih izbegavaju jer zahtevaju pažljivo upravljanje kako ne bi ostali bez napajanja u nezgodnom trenutku.

 

Li - Ion

 

Ove baterije se ne skidaju lako i obično se ne mogu zameniti bez predaje uređaja proizvođaču. One zahtevaju vezu sa uređajem za dopunu, bilo putem struje ili USB porta. Neki modeli dozvoljavaju korišćenje dok su priključeni u struju, ali tada uređaj ne može da se puni. Punjenjem preko USB se ne isporučuje dovoljno snage za upotrebu vaporizera dok je priključen na USB port.

 

Katalitički konverter

 

Tu su i vaporizeri koji se napajaju pomoću butana i eliminišu potrebu za upaljačem tako što koriste katalitičke konvertore, koji obezbeđuju potpuno spaljivanje butana.

 

Toplotno zračenje

 

Halogena sijalica zrači dovoljno toplote za isparavanje. Vaporizeri koji koriste toplotno zračenje su prilično retki.

 

Prenosni sistemi

 

Svakom vaporizeru je potreban način da prenese paru od grejne komore do korisnika. Kao i kod izvora toplote, postoji širok spektar. Jedan način za klasifikaciju prenosnih sistema je taj da li vazduh “pritisnut“ ili se direktno uvlači.

 

Nabijeni vazduh

 

Bič

 

U ovom tipu prenosnog sistema, fen ili pumpa gura vreli vazduh kroz aromatične mešavine da ispare, i u torbu (ponekad zvanu balon). Ovo su konvekcionalni vaporizeri.

 

Torba je napravljena od iste plastične folije koja se koristi za pravljenje kesa za pečenje u rerni. Neki vaporizeri uključuju i ventil kod otvora kako bi se sprečio gubitak pare.

 

Jedna od prednosti ovog sistema je to što su torbe jednostavne za punjenje i korišćenje. Još jedna prednost je prenosivost. Kada je odvojena od vaporizera, torbu možete lako prenositi na drugu lokaciju. Iako se možda čini da se torbe koriste za čuvanje pare za kasniju upotrebu, ovo nije sasvim tačno jer dok se para hladi ona se kondenzuje, i oslobođa se u roku od 10-15 minuta.

 

Nedostaci uključuju: slab odnos pare i vazduha osim ukoliko ne koristite nisku stopu protoka i punite torbu polako; pogoršanje ukusa posle višestruke upotrebe; i poteškoće u čišćenje torbe. Ova poslednja dva nedostatka su povezana jer degradacija ukusa se dešava zbog kondenzovane pare unutar torbe koja je ustajala, ostavljajući neprijatan ukus. Obično je lakše zameniti torbu nego je čistiti.

 

Direktno uvlačenje

 

Kutija za paru (box vaporizeri)

 

To je, u osnovi, kutija izgrađena oko grejača, često sa digitalnim displejom za kontrolu temperature. Sistem prenosa je kombinacija štapića i biča. Vaporizeri za direktno uvlačenje imaju reputaciju za pružanje guste i mutne pare.

 

Box vaporizeri su najčesći oblik vaporizera sa direktnim uvlačenjem, uglavnom zato što se lako izrađuju i koriste. Nažalost, ovo takođe znači da postoji veliki broj jeftinih i loše urađenih i potencijalno opasnih po zdravlje vaporajzera koji se prodaju na  internetu. Iako ovi vaporizeri izgledaju kao njihovi skuplji i pouzdaniji originali, oni su zamka za neoprezne. Mnogi od njih ne radi ispravno, i mnogo više njih „crkne“ ubrzo pošto su kupljeni. Skoro nikad  nemaju garanciju, a kad imaju gotovo je nemoguće dobiti servis.

 

Postoji mnogo dobrih, pouzdanih box vaporizera koji su napravljeni od kvalitetnih materijala i dolaze sa istinskom garancijom. Vaporizer.rs prodaje nekoliko njih. Ako vas privlači ovaj format kutije, budite sigurni da kupujete od pouzdanog dilera sa reputacijom za servis. Izbegavajte jeftine "bagatele". Ovde dobijete ono što platite, a vi treba da očekujete da platite $ 150 ili više za dobar box vaporizer! (isparivač).

Leave a Comment