Our service is temporarily unavailable, we will be back soon!
Komentari
Kategorije

E-cigarete za početnike

Posted by Sasa 14/01/2016 0 Comment(s)

Ako su elektronske cigarete za vas novost, nedostatak informacija može biti zastrašujući. Šta je to? Kako funkcioniše? Šta mi je potrebno za početak? To su sve važna pitanja koja treba postaviti, a ipak, iako postoje stotine prodavnica koje prodaju elektronske cigarete, kao da se niko ne obraća početnicima. Kako je to moguće?

 

Pokušaćemo da vam damo sve potrebne informacije za početak korišćenja elektronskih cigareta, i da se skinete s analognih (tako zovemo obične cigarete).

 

Da počnemo...

 

Kako funkcioniše elektronska cigareta

 

 

(tekst uz sliku: 1. LED sijalica zasvetli kada pušač povuče dim 2. Baterija 3. Mikroprocesor koji kontroliše grejač i svetlo 4. Senzor detektuje kada pušač povuče dim 5. Grejač isparava nikotin 6. Kaseta koja sadrži nikotin razređen u propilen-glikolu)

 

Elektronska cigareta koristi litijumsku bateriju na punjenje i zamenjivu kasetu/posudu napunjenu e-tečnošću. Proces je jednostavan, udisanje iz elektronske cigarete dok držite dugme „power“ (većina e-cigareta ih ima) proizvodi psihološki efekat koji pušač traži i započinje proces atomizovanja koji ispušta paru koja se udiše i daje utisak dima (ali nije dim). Para koju pušač izdahne ispari u vazduhu u roku od par sekundi. To je to. To je suština celog procesa.

 

Iako NIJE poput obične cigarete, deluje kao da jeste, i sve to bez smrtonosnih hemikalija.  Lepota korišćenja elektronskih cigareta je što možete izabrati da li ćete konzumirati nikotin ili ne.

 

Opcije su neograničene, ali osnove su jednostavne i sada ih znate.

 

Baterija prikačena na vaporajzer koji je napunjen tečnostima koje isparavaju. – To je sve.

 

Para koju proizvodi e-cigareta generalno nema miris (pojedini ukusi mogu imati), i nestaje za par sekundi. Bez katrana, ostatka pepela, plamena ili vatre. Ne emituje hemikalije koje se nalaze u dimu cigarete.

 

Elektronsku cigaretu je izmislio Hon Lik, kineski farmaceut koji je radio za „Golden Dragon“ iz Hong Kong-a (ime kompanije je kasnije promenjeno u Ruyan, što znači „deluje kao pušenje“). Pojavilo se na tržištu 2003. Otada se desilo mnogo promena, ali osnove su ostale iste.

 

Sada znate da se tipična e-cigareta sastoji od tri dela: baterije, sprave za atomizovanje, i od tečnosti. Hajde da ih analiziramo.

 

  1. Baterija

Baterija je najčešće litijum-jonska, na punjenje. Ona aparat snabdeva energijom koja je potrebna atomizeru za zagrevanje da bismo dobili paru iz e-tečnosti. Kao i svaka baterija, mora redovno da se puni i njeno trajanje zavisi od njene veličine. Dolaze u različitim veličinama: veličine cigarete, (510) nešto veće (eGo), sve do velikih (tip 18650). Postoje i druge, kao varijacije na svaku od ovih, ali ovo su tri osnovne. Za najverodostojniji „osećaj“ najbolja je baterija 510, ali ona ima kraće trajanje i češće je potrebno da se puni. Veće baterije ne moraju toliko često da se pune. Većina ljudi se gotovo odmah prebaci na veće baterije. Uvažite ovo da ne biste bacali novac ukoliko ste ozbiljni u vezi ovoga. Verovatnoća kaže da ćete pre ili kasnije poželeti veću bateriju.

 

Trajanje baterija zavisi isključivo od toga koliko je koristite. Niko vam ne može precizno reći koliko dugo će trajati do novog punjenja. Svakoj bateriji je potreban i punjač. Većina punjača je na šrafove. S jedne strane bateriju zašarafite u punjač, a s druge strane strane se kopča na USB konekciju.

 

Punjači za e-cigarete mogu biti zidni, automobilski, ili za USB priključak na kompjuteru. Ako imate kompjuter, imate način za punjenje baterije.

 

Baterije dolaze u različitim bojama i voltažama, ali to je tema za kasnije. Za sada vam samo treba baterija.

 

  1. Vaporajzer

Nekada (npr. 2003./2004.) većina e-cigareta je bila zasnovana na raspršivaču / kaseti (kertridžu). Uz današnju tehnologiju, većina industrije je prešla na „clearomizer.“ Fokusiraćemo se na to jer je najlakše za razumevanje i najrasprostranjenije. „Clearomizer“ se obično pravi od plastike ili stakla, sačinjen je od krajnjeg dela e-cigarete kod usta, rezervoara za spremanje tečnosti, i vaporajzera (koji se takođe naziva „atomizer“). Kada se zašarafi na bateriju, a dugme na bateriji otpusti, šalje električni naboj u „kartomizer“ koji zagreva kalem, koji zagreva tečnost što proizvodi paru. Tu paru udišete.

 

Postoje stotine vrsta „clearomizer“-a, ali ne dozvolite da vas to pokoleba, u suštini svi jednako funkcionišu. Postoje razlike u omima (ohm) i vatima (watt) i veličini šarafa na konektoru, ali sve rade po istom principu. Pokrićemo detalje naknadno.

 

  1. eTečnost

eTečnost se prodaje u različitim ukusima i jačinama. Koncentracija nikotina zavisi od vašeg izbora, i generalno se navodi kao broj. Na primer, 18mg znači 18 miligrama nikotina u zapremini. Taj broj se najčešće vezuje za standardne, analogne cigarete. Kod većine prodavaca moći ćete da birate veći ili manji nivo nikotina. Moraćete da eksperimentišete da saznate šta je za vas najbolje. E-tečnosti je potreban samo jedan od dva sastojka da radi ispravno, propilen-glikol (PG) i/ili biljni glicerin (VG). Oba sastojka se koriste u prehrambenoj industriji, u namirnicama koje ste verovatno danas jeli!

 

Uz ova dva osnovna sastojka, tu su nikotin i arome za ukus (koji su opcionalni tj. neobavezni). Nikotin ne moramo objašnjavati, a arome mogu biti od obične „duvan“ pa do egzotičnih „rum delight“. Čak i osnovna aroma duvana se prodaje u više vrsta, u pokušaju da se zameni autentični osećaj obične cigarete.

 

Ne možemo tvrditi da je udisanje VG/PG i aroma 100% bezbedno, ali to su sastojci koji se koriste u hrani i koji NE SADRŽE hiljade toksičnih hemikalija koje se nalaze u običnim cigaretama. Da li je moguće da za deset godina studije pokažu da postoje negativni efekti udisanja VG i/ili PG? Da, ali razmislite o tome šta udišete sada, i donesite vlastite zaključke.

 

Osnovni saveti

 

Evo nekih korisnih informacija za početnike.

 

„Drops“ (kapi)

 

Kapi izlaze iz bočice e-tečnosti uz pomoć vrha „droppera“. Ima otprilike 20-25 kapljica u 1ml.

 

„Puffs“ (udisaj)

 

Ima otprilike 5 udisaja u jednoj kapljici, dakle oko 10 udisaja na 2 kapljice.

 

Najčešće se dodaje 2 kapljice. „Dripping“ tj. kapanje je veština kapanja tečnosti direktno na atomizer, zaobilazeći kartomizer.

 

Tipični korisnici:

 

Tipični korisnik „popuši“ 3ml na dan, ali postoje izuzeci.

 

Ukoliko trošite 3ml na dan:

  • Bočica od 10ml traje oko 3 dana.
  • Bočica od 20ml traje oko nedelju dana.
  • Bočica od 30ml traje oko 10 dana.

 

Sadržaj nikotina

 

24mg e-tečnosti znači 24mg/ml

 

1 analogna cigareta = otprilike 1mg nikotina apsorbovano

 

1ml e-tečnosti sa 24mg nikotina = 24mg nikotina... ali čitajte dalje.

 

Naveden iznos nikotina se sadrži u tečnosti. Međutim, samo 1/3 toga se apsorbuje, možda čak i dosta manje (neki testovi pokazuju i svega 10%; maksimum je verovatno 40%).

 

Kutija od 20 cigareta daje oko 20mg nikotina (20 x 1mg).

 

2ml tečnosti sa 36mg nikotina daje oko 2 x 36 x 0,33 = otprilike isto: 20mg nikotina apsorbovano.

 

Dakle, jedna kutija analognih cigareta je grubo jednaka 2ml e-tečnosti sa 36mg, ili 3ml e-tečnosti sa 24mg.

Leave a Comment